Uutiset

60 vuotiaalle yhdistyksellemme

Perjantaina 21.5.2016 kokoonnuimme Hotel Arthurin juhlahuoneistoon juhlimaan 60v yhdistystämme. Paikalle oli saapunut kutsuvieraiden lisäksi runsaasti jäsenistöä, joista suurin osa puolisoineen.

 

Herkullisen juhlaillallisen, puheiden  ja kunniajäsenien nimeämisen jälkeen sali täyttyi iloisesta puheen sorinasta. Vanhat ystävät tapasivat ja muistelivat yhteisiä hetkiä menneiltä vuosikymmeniltä.

Pieanisti Niina Rannan tahdittamana parketilla pyörähdeltiin kuin entisinä aikoina.

 

Tilaisuuden juontaja Joonas Myllyveräjä nostatti jo muutenkin vapautunutta tunnelmaa herskyvillä jutuillaan.

 

Kiitos teille kaikille, jotka olitte mukana, muisteluista rikkaasta ja lämminhenkisestä juhlasta.

 

Juhlien järjestelyistä vastasi yhdistyksen hallituksen lisäksi mainiota työtä tehnyt juhlatoimikunta, johon kuuluivat:

Juha Jaatinen, Matti Juhanantti ja Ossi Lahti.

 

 

 

 

Puheenjohtaja Juha Jaatinen tervehtii juhlayleisöa

Juhlapuhe

Arvoisat kutsuvieraat, arvoisa yhdistys, hyvät naiset ja herrat.

 

Kuusikymmentä vuotta sitten olin teknillisenkoulun jälkeen ensimmäisessä työpaikassani, kun työtoverini eräänä päivänä sanoi: Tule illalla Vanhaan Robertiin siellä perustetaan sähköteknikkojen yhdistys.

 

Illalla olin mukana historiallisessa Sähköteknikot ry:n perustavassa kokouksessa. Koska olen ainoana silloin mukana olleista onnistunut pysymään hengissä näinkin kauan, on minulle langennut kunnia lausua muutama sana.

 

Perustavan kokouksen tulisieluiset kokoonkutsujat olivat kyllä valmistelleet asioita etukäteen. Keskustelut kävivät silti puolesta ja vastaan, sanan säilä säihkyi, mielipiteitä lenteli. Yhdistys kuitenkin perustettiin, sillä onhan Suomi tunnetusti yhdistysten luvattu maa, kun joku joukko kokoontuu yhteen, perustetaan yhdistys. Onneksi on vuosien mittaan löytynyt päteviä yhdistysaktiiveja, joiden toiminnan ansiosta yhdistyksemme on saavuttanut 60v merkkipaalun.

 

Seuraavina vuosina sitten ilmeni, että yhdistys tuli tarpeeseen. Toiminta oli monipuolista ja vilkasta. Jäsenmäärä kohosi parhaimmillaan yli viidensadan. Lisäksi tuli tarve vaikuttaa ammattiimme kohdistuviin säännöksiin ja viranomaismääräyksiin. Tämä toteutuikin myöhemmin yhdistyksemme aloitteesta perustetun Suomen sähköteknikkojen Liitto ry:n kautta ja avulla.

 

Ammattikuntamme ei silloin ollut kovin tunnettu, verrattuna esim. vastaavan koulutustason saaneisiin rakennusmestareihin, joiden ammattikunta oli erittäin arvostettu. Yhdistyksen toiminnan ansiosta meidänkin arvostus kasvoi.

 

Verrattuna esim. korkeakouluopintoihin saavutimme suhteellisen lyhyellä koulutusajalla hienon ammatin. Olemme käsittääkseni olleet hyvin työllistettyjä sekä julkisella että yksityisellä puolella. Moni meistä on toiminut ja toimii myös yrittäjinä, suunnittelussa, urakoinnissa ym.

 

Koulutustamme alettiin uudistaa 90- luvun alussa ja valitettavasti sähköteknikkojen koulutus loppui vuonna 1998. Mainittakoon että yhdistyksessämme toimi muutaman vuoden myös naisjaos, jonka hienoin saavutus oli epäilemättä liittomme lipun hankinta ja luovutus.

 

Itse kävin alusta alkaen ahkerasti yhdistyksen tilaisuuksissa, mutta puuhastelin ilmeisesti muutakin, koska vuonna 1957 huomasin olevani asuntovelkainen ukkomies ja poikalapsen isä. Se on kuitenkin toinen juttu.

 

Kiitos ja hauskaa iltaa

Kalevi Juvonen

 

 

 

Välähdyksiä Sähköteknikot ry:n historiasta

 

Minulle on suotu kunnia ja ilo lyhyesti kertoa Pääkaupunkiseudun sähköteknikot ja insinöörit ry:n 60- vuotisjuhlassa toiminnastaan. Aikaisemmissa vuosijuhlissa asiat on esitetty monta kertaa. Yritän välttää toistoa.

 

Sähköteknikot ry perustettiin 31.5.1956 ravintola Vanha Robertissa. Läsnä oli 18 sähköteknikkoa, jotka ovat varsinaisia perustajajäseniä. Yksi heistä on 60v juhlapuheen pitänyt Kalevi Juvonen. Antakaamme hänelle ansaitut suosio-osoitukset.

 

Ensimmäinen johtokunta sai seuraavan kokoonpanon:

Adamsson Bruuno, puheenjohtaja

Nyqvist Veli, varapuheenjohtaja

Heikkilä Einar, sihteeri

Väisänen Heikki, rahastonhoitaja

Bergström Paul, baarimestari

Vane Kalevi, jäsen

Klint Eino, jäsen

Kannosto Eino, jäsen

Toimintamme alussa olivat:

- kuukausikokoukset

- ekskursiot

- sääntöjen määräämät kokoukset

 

Suomen Sähköteknikkojen liitto ry perustettiin 29.10.1960. Sähköteknikot ry oli yhtenä perustajajärjestönä. Liitto julkaisi aikanaan pientä jäsenistölle jaettavaa Sähköteknikko- lehteä. Se oli sen aikaista tiedottamista.

 

Taiteilija Tapio Vallioja (1920–2005) suunnitteli liitolle rintamerkin, viirin ja lipun. Niissä esiintyvä merkki kuvaa myötä päivään pyörivää kalevalaista ukonnuolikimppua.

 

Toiminta laajeni kokoajan ja toimintamuodot monipuolistuivat. Sähköteknikot ry järjesti liiton Sähköteknilliset luento- ja neuvottelupäivät 1965 Ruotsalaisella kauppakorkeakoululla. Meillä oli hyvät luennoitsijat ja sali oli täynnä. Sittemmin saimme järjestelyvastuun vuosina 1975,1980, 1986 sekä 2000. Viimeksi mainittu sisältyi Suomen Sähköteknikkojen Liitto ry:n 40-vuotis juhliin.

 

Muita toimintoja oli:

-  kokoukset

-  edustukset

-  ekskursiot

-  koti- ja ulkomaanmatkat

-  urheilutoiminta ja Nipasmajan käyttöoikeus Tahkolla

-  viihdetoiminta kuten joulujuhlat jne.

 

Jäseniämme on kutsuttu monien valtakunnallisten yhteisöjen työelimiin ja toimikuntiin asiantuntijoiksi. Näitä on ja oli mm Sähkötarkastuskeskus, Sesko, Tukes, Finel ja Eureta Finland.

Kaikki edellä sanottu loi jäsenistöön yhteisöllisyyttä.

 

Yhdistyksen taloudesta voin kertoa, että tulot ovat koko ajan perustuneet jäsenmaksuihin. Suurin osa yhdistyksen jäsenistä on ikääntynyt ja saavuttanut vapaajäsenyyteen oikeuttavan iän. Varsinaiset jäsenmaksutulot ovat koko ajan pienentyneet. Useat vapaajäsenet ovat vapaaehtoisesti maksaneet oman mieleisensä kannatusmaksun. Suuri merkitys on ollut talkoilla tehty työ, jolle annan erityisen suuren arvon. Näin olemme pärjänneet.

 

Jäsenmäärä oli alussa 50 – 100. Virkeän toiminnan ansiosta jäsenmäärä lähti nousuun ja saavutti lähes 500 jäsenen määrän vuonna 1971. Tämän jälkeen alkoi hidas pudotus. Pudotus suureni voimakkaasti, kun sähköteknikkojen koulutus päätettiin vuonna 1999 lakkauttaa. Viimeiset sähköteknikot valmistuivat vuonna 2008.

 

Työmarkkina-asiat olivat myös meidän tavoitteena. Asiaa kehiteltiin niin, että suomeen perustettiin Teknikkojen Keskusliitto ry 1968. Siihen Sähköteknikot ry antoi tärkeän panoksensa. Laamanni Justus Ripatti katkaisi mahdollisuudet, kun hän esti neuvotellun sopimuksen allekirjoittamisen teollisuuslinjaperiaatteeseen vedoten. Tämä merkitsi sitä, että ammatillisaatteellinen toiminta ja työmarkkinatoiminta eriytyivät.

 

Tavanomaisesti järjestettiin talvella hiihtokilpailut tai käytiin Pirkkolan uimahallissa. Urheilutoiminta virkistyi kun yhdistys hankki lomaosakkeen Tahkolta 1989. Nipasmaja on yhdistyksen käytössä joka kuudes viikko. Lähes aina viikot ovat varattuja.

 

Teknillinen kehitys on ollut valtava. Kun yhdistys perustettiin, kaikki laskutoimenpiteet suoritettiin laskutikulla. Sähköteknikoilla tuli olla rintataskussa työssä ollessa laskutikku. Sitten tuli mukaan kännykät ja tietokoneet joilla tietoa haettiin ja jaettiin sekä suoritettiin laskutoimenpiteet ym.

 

En ole luetellut nimiä paitsi ensimmäisen johtokunnan kokoonpanon, sillä luettelosta olisi tullut pitkä.

 

Edellä kerrotun perusteella voin vilpittömästi sanoa:

Olemme ja olemme olleet arvostettuyhdistys.

 

Sähköteknikosta insinööriin.

Sähköteknikkojen koulutus lopetettiin 1999 ja viimeinen sähköteknikkoluokka valmistui vuonna 2008.

 

Sanoin 40-vuotisjuhlissa: Toivottavasti tulevaisuudessa ei sanota, että olemme tulleet metalli-ikään. Tämä tarkoittaa sitä, että useimmilla meistä on kultaa hampaissa, hopeaa hiuksissa ja lyijyä jaloissa.

 

Olavi H Koskinen sanoi 50-vuotisjuhlissa: Koko yhdistyksen historia voidaan kertoa kolmella sanalla, kasvu, kukoistus ja kuihtuminen, Sellainen se on ihmiselämäkin: nuoruus, miehuusikä ja vanheneminen.

 

Nyt se on toteutunut, mutta meillä on kunniakas 60 vuoden historia takana.

 

Vaikka sähköteknikkonimike loppuu työelämästä jatkavat insinöörit työtämme ja heillä tulee olemaan oma historia.

 

Sähköteknikkokoulutuksesta ja nimikkeestä jää meille ikiaikainen muisto Valtion teknilliseen oppilaitokseen (Agricolankatu 3) hankkimastamme muistolaatasta, johon tekstin on laatinut jäsenemme Ossi Lahti.

 

Laatan paljastustilaisuus oli 12.12.2012. Paljastuspuheen piti valtiopäiväneuvos Kaarina Dromberg.

 

Laattateksti kuuluu näin:

Tämä valtion teknillinen oppilaitos valmistui vuonna 1929.

Teollisuuskoulun opetusohjelma vuodelta 1911 sisälsi seuraavat neljä osastoa:

- koneenrakennusosasto

- sähköteknillinen osasto

- huoneenrakennusosasto

- kulkulaitososasto

 

Sähköteknillinen koulutus käsitti ensin kaksi vuotta koulutettuja sähkömestareita. Vuonna 1939 annettu laki (26.5.1939/153) on perustana kolmevuotiselle sähköteknikoiden koulutukselle.

1939 – 1945 sota keskeytti koulutuksen. Sodan vauriot saatiin korjatuksi vuonna 1945 ja opetustoiminta pääsi jatkumaan myös vahvavirtasähkö–opetusohjelmalla.

 

1.1.1999 sähköteknikkokoulutus lopetettiin opetusministeriön päätöksellä.

 

Pääkaupunkiseudun sähköteknikot ja –insinöörit ry:n hallitus:

Toivotan onnea 60-vuotiaalle Pääkaupunkiseudun sähköteknikot ja –insinöörit ry:lle ja kaikille jäsenille ja erityisesti aktiivisesti toimineille sähköteknikoille, vaikka mitään nimiluetteloa ei olekaan.

 

Viihtykäämme ja pitäkäämme hauska yhteinen ilta.

 

Heikki Autero

 

 

 

Kalevi Juvonen, juhlapuhe

Heikki Autero muistelee

 

 

Sähköinsinööriliitto ry

Yhteystiedot

Palaute

Viestit